#24 Hellman, Hellström och Trus

Tillbaka igen efter att bloggen fått lite välförtjänt, nåja, sommarlov. Och jag tänkte skriva en liten text om någonting så banalt som en krönika som irriterat mig.

Helena Trus skriver i en krönika i Aftonbladet
med skrämmande nonchalans och oförmåga att förstå populärmusikens utvecklingen sen Bob Dylan fick skivkontrakt hur falsksång hotar att förstöra det folkkära programmet Allsång på Skansen. För att ge sina argument lite stadga börjar Helena med att poängtera hur mycket hon kan om musik - hon droppar namnet på hennes gamla musiklärare och hon förklarar att Autotune är "ett plugin i datorn som rättar till orena toner". Som om inte det vore nog får vi dessutom veta att Helena suttit i soffan och blundat till melodier av Erik Satie innan sändningen börjat. Det är uppenbart att detta är en människa vars åsikter om musik vi bör respektera, eller?

Det är Jakob Hellmans huvud hon är ute efter. Hellman som efter 21 år av sporadiska spelningar och något enstaka samarbete nu äntligen vågat sig tillbaka till offentligheten. Han medverkar i Nyhetsmorgon och glömmer texten till Hon har ett sätt för att sen få grodor i halsen under Vara vänner. Han struttar omkring på Allsångsscenen i en brun tröja som inte skulle se främmande ut på Howard Wolowitz - men det gör ingenting. Jakob Hellman är en smart och subtil songwriter som har bidragit enormt till svensk popmusiks utveckling och om han är lite nervös efter tjugo år i exil så ser vi mellan fingrarna gällande detta. Han är tillbaka och det är en gåva.

När Trus sedan skriver "Jag provoceras när prettopersoner höjer Håkan Hellström till skyarna. I diskussioner om hans storhet beskriver de hans texter som något som berör själen. Jag må vara en kall, hjärtlös stockholmare. Och gammal musikklasselev där falsksång klassas som brott. Men i mina öron är Hellström/Hellman-paketet bara för banalt." visar hon att hennes musikkunskap antagligen tar slut i och med hennes älskades Saties död 1925. Att musikjournalister tvingades försvara Hellströms förmåga att sjunga när Känn ingen sorg strukturerade om den svenska popkartan för tio år sedan var löjligt redan då. Att samma trötta debatt släpas fram nu är patetiskt.

2 kommentarer:

lotta sa...

vet inte ens vem kvinnan är men så himla trevligt att jakob hellman ska släppa nytt alltså!

Robin Leonard! sa...

Det blir sjukt spännande att höra.