#5 Förbannade jävla skidskytte

Helena Jonsson får Svenska Dagbladets bragdguld och man får väl lov att gratulera. Det ska sägas att jag inte är helt säker på vem hon är eller vad hon har egentligen har vunnit under året men hon är säkert enormt duktig. Man blir ju lätt lite hemmablind och då fotboll och tennis är de sporter som närmast intresserar mig kan jag ju tycka att om man vinner italienska skytteligan, som Zlatan, eller slår Rafael Nadal på grus i Roland Garros, som Robin Söderling, så bör man vara en stark kandidat. Men det är bara en åsikt. Tennis har ju annars tidigare varit en populär bragdguldsidrott med Edberg, Wilander och Borg som tidigare vinnare. Men det tycks ha ebbat ut, ingen Söderling i år och ingen Tomas Johansson när han plockade Australian Open 2002.

Men det var inte Zlatan och Söderling jag tänkte skriva om. Jag vill beröra några punkter gällande skidskytte. Jag har ungefär lika mycket kärlek till skidskytte som Paolo Roberto har till golf. Vad är skidskytte egentligen och varför går eländet hem i alla stugor? Magdalena Forsberg vann Jerringpriset 4 gånger (fyra!!!) mellan 1997 och 2001 (seriöst, fyra gånger). Den stora kärleken till sporten tycks ligga i 1. Det är en vinteridrott med ett begränsat antal deltagande nationer och åkare så Sverige kommer alltid ha någon person i världseliten och 2. Det finns ett dramatiskt element med i mixen då åkarna aldrig är mer än en dålig skjutning från att tappa allt. Men skidskytte är mer än något annat, mer än modern femkamp och triathlon, en heludda kombination av olika idrottsgrenar som egentligen bara borde vara logiskt för de som aktivt håller på med idrotten i fråga.

Jag är dock ingen negativ person. Även om jag inte köper charmen med skidskytte så förstår jag att det är vad svenska folket vill ha. Jag har till och med gått ett steg längre i min iver att ge folket vad de vill ha genom att grunda en liknande idrott. Långfärdsyxa heter den och officiella världskuppstävlingar börjar nästa år efter att flera år av prövotävlingar har visat sig mycket lyckosamma. SVTs vinterstudio har redan visat stort intresse och I.T.S.T.A (international tour skaxe throwing association) håller på att förhandla fram ett licensavtal för tv-sändningar.

Sveriges stora långfärdsyxehopp Magnus "Jeppe" Svensson. Favorit till bragdguldet 2010.

Allt som är bra med skidskytte är ett snäpp bättre med långfärdsyxa. Det krävs enorm styrka, uthållighet och för att inte tala om kalla nerver att kasta en tung yxa efter en mils tungt skridskoåkande. Potentialen för att Sverige ska bli en ledande nation inom idrotten är dessutom skyhög då antalet duktiga skridskoåkare som inte lyckas livnära sig på hockey men fortfarande vill vara professionella idrottare beräknas vara nära nog dubbelt mot det antal av misslyckade skidåkare som varje år vänder sig till skidskyttet. Svensk idrotts tradition att kasta yxan i sjön kommer dessutom för första gången verka som en fördel!

Vadim Chemerkin - numera dopningsavstängd vitrysk åkare som vunnit flera tävlingar.
Kastar här andra stående på banan i Zürich.


Nu tror jag minsann att det får räcka så för ikväll. Till alla fans av skidskytte ber jag om ursäkt, i mina ögon är skidskytte på samma nivå som strandfotboll eller hockeybockey. Men för all del, jag kan ha fel. Min poäng är att vi kommer inte alltid ha världens sjunde bästa fotbollsspelare eller världens nionde bästa tennisspelare. Men vi kommer alltid ha skidskyttar (och långfärdsyxare) i världsklass.

Gott så!

3 kommentarer:

Simon sa...

Haha! Kul skrivet, jag tycker det är en rätt harmlös och framför allt rolig kritik, eller vad man ska kalla det, av skidskytte. Själv tycker jag att det är en ganska njutbar sport att titta på, då jag själv gillar längdskidor och under flera år i min barndom tränade luftgevärsskytte.

"Kasta yxan i sjön", där fick du verkligen till det!


BTW, visst ses vi till jul?

Robin Leonard! sa...

Tusen tack Simon.

Yes klart vi ses till jul, jag vet inte riktigt hur länge jag blir hemma men ett tag blir det i alla fall.

Mycket Tyskland kvar?

Simon sa...

Nu är det på slutspurten, för att stanna kvar i sportens värld. Har i skrivande stund två "protokoll" (dvs renskrivna anteckningar från Landeskunde-föreläsningar som ska lämnas in som examinationsuppgift till det blocket), en uppsats (på ca 2-3 sidor om miljö, på tyska natürlich) samt en översättningstenta på torsdag. Efter det blir det avslutningsfest och sen åker jag hem till Arvidsjaur medelst båt, tåg, flyg och slutligen bil.