#97 Årsbästalista

Idag hade jag en liten text i Eskilstuna Kuriren om ett minne samt fem album som betytt något för mig under 2011.


Denna listas stora ok är avsaknaden av hip-hop. Men när man bara är ljummet road av Tyler, the Creator, gillar men inte älskar Shabazz Palaces och är besviken på att Das Racist efter fantastiska mixtapen Sit Down, Man släpper ett ganska anonymt album så ser listan ut sådär. A Tribe Called Quest är den hip-hop-akt jag lyssnat mest på i år och där passerade årsbästa-datumet för femton år sedan.


Mattias Alkberg post BD fortsätter förfina sitt uttryck. Han har varit nära att sätta fingret på hur Norrland känns förut ("Stockholm" från Ditt hjärta är en stjärna är ett mästerverk) men på Anarkist är han för norrländsk musik vad Bob Dylan var för amerikansk folk i mitten av 60-talet - klarsynt med fingret stadigt på pulsen. Matti är oberäknelig men jag tror att Anarkist är och förblir hans musicerande utanför Beart Quartets finaste ögonblick.

All Eternals Deck är inget glamoröst album men från den dagen det släpptes har jag inte slutat lyssnat på det. Tvivelslöst det bästa Mountain Goats har släppt sedan 2008:s Heretic Pride. Om jag listar mina favoritlåtar från Mountain Goats är det inte många från All Eternals Deck som landar topp tio (For Charles Bronson eller Outer Scorpion Squad kanske). Men ser man till helheten är det en helgjuten pärla i en sjukt stark katalog. Det finns ingen engelskspråkig poplyriker som kan tävla med John Darnielle.

Toro Y Moi hade två fantastiska släpp under 2011. Underneath the Pine är ännu ett sådant album jag inte slutat lyssna på någon gång under året.

Jonathan Johansson slängde jag in i sista sekunden (M83 och Bon Iver stod med från början) eftersom Klagomuren ligger nära i minnet och eftersom jag har haft helt sjuka upplevelser när jag traskat till jobbet tidiga morgnar längst en pärlande Gavleå med ljudet av "Under sjukhusen" i öronen. En mörk och dimmig morgon började kyrkklockorna ringa samtidigt och, för att citera Stephen Chbosky, "in that moment, I swear we were infinite".

4 kommentarer:

lotta sa...

Min topp-fem 2011 skulle nog va:
Jonathan Johansson - Klagomuren, Alexis Weak - Till minne av,
Veronica Maggio - Satan i gatan, Newkid - Alexander JR Ferrer
och kanske Lupe Fiasco - Lasers.

Invasionen - Saker som jag sagt till natten och Movits! - Ut ur min skalle som "bubblare" (voxpoputtryck?)

Robin Leonard! sa...

Alexander JR Ferrer var definitivt en bubblare för mig. Den finns så sjukt bra låtar på och han är ju den enda i Sverige som faktiskt kör äkta kommersiell RnB.

Annars tycker jag många av dina skivor innehåller grymma singlar men inte håller som hela album. Lupe t.ex.

Minus Jonathan Johansson och Invasionen är det ganska glad musik hos dig :D

Sven sa...

Jag tror aldrig att jag lyssnat på fem skivor samma år som de kom ut. Gillar inte hetsen.

Jag har svårt att se vad som är så bra med Outer scorpion squadron. Däremot tycker jag Liza forever Minelli en topp tio Mountain Goats-låt.

Robin Leonard! sa...

Jag upplever det inte riktigt som hetsigt. Även om jag förstår vad du menar.

Jag gillar Outer Scorpion Squadron sjukt mycket. Dels hur vacker texten är "if you really want to conjur up a ghost, cultivate a space for the things that hurt you most". Om att gräva ner sig i saker som gör ont.

Dels musiken, pianot och stråkarna känns främmande för MG. Men det hela fungerar. Jag får ut så mycket trots att den är så lågmäld.

Forever Liza Minelli är också en höjdare.