#20 Sköna dudes

Vad är det egentligen för kvalitéer hos andra människor som vi letar efter? Vad får oss att tycka om dudeman men irritera oss på ladguy? Det finns naturligtvis inget universellt fungerande svar, vi får var och en se till oss själva. Jag kommer ihåg ett sommarprat med Annika Norlin där hon dömer ut Tomas Bodström på grund av valet av musik i hans sommarprat, hon säger någonting i stil med "jag dömer på musik och jag dömer hårt" och det kan man ju göra om det känns bra. Själv dömer jag människor efter huruvida de är sköna dudes eller inte.

Det ska sägas att inspirationen till detta inlägg kommer från ett litet guilty pleasure som jag har - jag kan inte riktigt låta bli att se på SVTs Draknästet. I vilket annat program kan några UF-snubbar ställa sig framför delar av Sveriges näringslivs elit och försöka kräva 400'000 för 15% i ett företag som bara finns i deras huvud (och fysiskt genom ett paket kulspettspennor de stulit från mammas jobb) för att sen bli hyllade för detta. Att be efter pengar för att försöka tjäna mer på någonting annat nonsens är ju entrepenörsskap. Det mest glorifierade och minst problematiserade begreppet att slå igenom på bred front sen människor på allvar talade om solidaritet. Vad är då the silver lining? Jo förutom att det är lite roligt att se olika människors idéer så är nya "draken" Douglas Roos en skön dude.

Han har blivit miljonär på spelsidor på Internet. Han erkänner att det är en business som lurar folk till spelmissbruk. Allt detta är inte speciellt häftigt men å andra sidan så har han en frisyr som inte ens den prydligaste av manliga frisörer kan tävla med. Han delar dessutom värdegrund med mig då han flera gånger varje avsnitt uttalar "de var ju sköna dudes". Douglas förstår, han avgör vilka människor han väljer att investera i och jobba med beroende på huruvida de är sköna dudes eller inte.

Annars är, som jag tidigare redogjort för, Mauro och Pluras kök det bästa på televisionen just nu. Programmets storhet är att Plura är en skön dude och att Mauro är kung över sköna dudes. Deras gäster faller in i samma mall, att Moneybrother eller Håkan Hellström är sköna dudes kommer väl knappast som någon överaskning men vem visste att Lena PH och Lasse Winnerbäck faktiskt är störtsköna? Eller Peter LeMarc? Filip och Fredrik försökte genom att utse "Sveriges skönaste människa" i Hundra Höjdare närma sig skönhetsfrågan. Men där blev det bara fel eftersom deras defintion av sköna dudes innefattar kufighet, allmän mental ohälsa och en oförmåga att förstå vad som egentligen pågår. Hos Mauro och Plura är allting lugnare, det känns inte forcerat eller onaturligt. Plura diskuterar i ett program meningen med livet: "Jag vill inte att folk ska tänka att han gjorde den låten, jag vill att folk ska tycka att Plura han var en sjysst kille" (eller någonting i den stilen). Vi kanske använder lite olika termer jag och Plura men nog tycker jag det låter som om han vill bli ihågkommen som en skön dude.

För den som inte förstår det så kan tjejer naturligtvis vara sköna dudes, det är ett unisexbegrepp. "I'm a dude, he's a dude, she's a dude, we're all dudes yeah" som Less Than Jake uttryckte det back in the day. Vi är alla dudes, det är bara att försöka vara sköna dudes också. I alla fall om ni vill imponera på mig.

Ha det gott gott folk.

3 kommentarer:

Tomas sa...

Vad märkligt. Häromdagen såg vi reprisen av Draknästet, varpå jag jag sa till Sofia något i stil med: "Om jag hade haft en idé och varit med i Draknästet hade jag helst velat jobbat med den där Douglas. Han verkar skön."

Kanske finns en anledning till att jag själv inte är entreprenör. Jag står dock fast vid vad jag sade.

Simon sa...

Jag har börjat droppa Brecht-citat här och där på interwebz, och jag tyckte att en dikt han skrev passade ganska bra in här:
Ich benötige keinen Grabstein, aber
Wenn ihr einen für mich benötigt
Wünschte ich, es stünde darauf:
Er hat Vorschläge gemacht. Wir
Haben sie ange3nommen.
Durch eine solche Inschrift wären
Wir alle geehrt.

(Snabböversättning:
Jag behöver ingen gravsten, men
om ni behöver en för mig
önskade jag att det stod på den:
han gav förslag. Vi
antog dem.
Genom en sådan inskrift vore
vi alla ärade.)

Det vill säga att Bert Brecht tyckte att det finaste skulle vara om folk ansåg att han var en skön dude. Typ.

Robin Leonard! sa...

Känns fint att titta till bloggen såhär på eftermiddagen och hitta två kommentarer från sköna dudes (börjar redan tröttna på uttrycket).

Tomas: Det är klart man vill jobba med Douglas. Han är ju yngst, snyggast och coolast i gänget. Att man sen varken har idéer, ork, driv eller lust att driva eget företag är en helt annan femma.

Simon: Fint gjort att bara smyga in lite Brecht här och var. Det kan inte vara helt enkelt. Det är viktigt att vi får in lite kultur mitt i allt draknästessnack.

På tal om ingenting (eller kanske på tal om kultur?) så skriver jag mitt ex-arbete nu om serier och serieromaner i svenskundervisningen. Lyfter in lite Pojken i skogen, Rocky, Maus osv... Det blir nog ganska bra förhoppningsvis.