#10 Linda Skugge och ödmjukheten

Linda Skugge är en speciell karaktär. I en Newsmill-artikel skriver hon om spökskrivarnas roll i den svenska mediekarusellen. Och det har hon säkert rätt angående - Linda Skugge kan mer än mig om hur mediesverige fungerar. En intressant detalj i sammanhanget är dock att artikeln är baserad på ett citat av Kurdo Baksi där han "säger att det var han som skrev Stig Larssons deckartrilogi". Något som Svenska Dagbladet poängterar är rent påhitt, Baksi har aldrig sagt någonting liknande. SvD poängterar också med samma subtila ton som en högstadielev att Skugge stavat Stieg Larssons namn fel.

Det roliga inträffar då när Skugge konfronteras med denna information och ödmjukt svarar: "Kurdo Baksi är en detalj i sammanhanget och jag bryr mig ärligt talat inte vem som skrivit Larssons böcker och texter" och sen på frågan om hur noggrann hon är när hon skriver svarar: "Så noga som uppdraget stipulerar. Detta är inte DN Debatt. Newsmill ville ha en snabb artikel om spökskrivning och det vet du lika väl som jag att de vände sig till mig för att jag snabbt kan skriva en rolig, träffsäker text på 15 minuter en fredagskväll."

Jag har svårt att bestämma mig men jag tror nästan att jag gillar Linda Skugge lite bättre nu. Hon får dock finna sig att hennes felaktiga femtonminutersepos om spökskrivande bara är det näst bästa som har producerat gällande ämnet på svenska:"Tycker ni att Dogges texter är naiva, jag var fan bara fjorton när jag skrev deras första skiva. Vet du varför Fattaru rappar så snabbt? Jag hatar att jobba för dom så jag bedövar mig med tjack."

4 kommentarer:

Anonym sa...

Önskar Linda Skugge lycka till som PR-konsult. Om nu inte PR-branschen är olika andra branscher där konsulter verkar lär hon behöva det. Känns ju inte som hon tar sina uppdrag särskilt seriöst.

Jonas sa...

Haha, skön video! Hamnade här efter att ha läst Svenskans artikel (spökskriven av TT-Spektra!) och jag gillar nog varken Skugge bättre eller sämre än förut. Men mitt redan låga förtroende för Newsmill har nått aldrig skådade bottennivåer.

Robin Leonard! sa...

Jag tycker att Newsmill gott kan jobba vidare med detta spår "Detta är inte DN Debatt" skulle kunna bli sidans nya slogan. Ett påstående som är såväl faktariktigt som "roligt och träffsäkert".

Tack för kommentarerna.

Sven sa...

http://www.youtube.com/watch?v=95ZOJUI-11s